Feilmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/ngfenergi/public_html/sites/all/modules/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_required has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/ngfenergi/public_html/sites/all/modules/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_optional has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/ngfenergi/public_html/sites/all/modules/ctools.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 av /home/ngfenergi/public_html/includes/menu.inc).

Energiåret 2013

Fig 1: Månedsmiddeltemperatur

Figur 1 viser at 2012 utmerket seg ved høye temperaturer i mars og en kald desember. 2013 begynte med kulde og middeltemperaturer under 0 i de tre første månedene. Etter St.Hans har det vært mye godt vær og vi ser at desember har vært 8 grader varmere enn året før. Årsmiddeltemperaturen er imidlertid lik fjorårets; 6,5 grader.

Fig 2: Globalstråling

 

Sum globalstråling i 2013 var 4% over 2012 som igjen var bedre enn 2011. Figur 2 viser en solrik april mens mai var mørk. Søylene bekrefter også inntrykket av en god sommer og til dels høst. Klimavurderingene er basert på registrerte verdier fra klimakomputeren på Gjennestad Gartnerskole. 

Netto kraftpris har steget betydelig fra 2012 til 2013. (uveid hhv 29 øre/kWh mot 22øre/kWh i -12). Nå er det slik at gartneriene har veldig variabelt forbruk gjennom året. For at sammenligningen mellom årene skal bli mer realistisk har vi beregnet kostnaden for et gjennomsnittlig potteplantegartneri med helårsproduksjon og et forbruk på 500 kWh pr m2 og en gitt fordeling pr måned. Av dette antar vi at ca 40% er brukt til lys og at varmen dekkes av billigste alternativ av el eller propan. I tillegg har vi forutsatt at dette gartneriet må bruke noe olje (8%) i de 4 kaldeste månedene. Videre har vi brukt nettleie for Skagerak Nett i beregningen. Det betyr at nettleien var lav fra til 1.7.2012. Etter den datoen ble det innført effektledd. Vi har brukt tariffen for fleksibelt forbruk i våre beregninger.

Da finner vi at veid gjennomsnittspris for El inkl overføring var 53 øre/kWh i 2013 mot 41 øre/kWh året før. Det gir en kostnadsøkning på 29% for strøm. Veid gjennomsnittspris for olje har endret seg litt og gikk ned med 1 øre til 88 øre/kWh. Veid gjennomsnittlig propanpris har gått ned med 3 øre/kWh og var 2013 58 øre/kWh.

Flere nettselskap har valgt ikke å tilby et alternativ for «Fleksibelt forbruk» og dette har skapt problem for de gartneriene som er så uheldig å ligge i disse områdene. NGF har brukt mye tid og krefter på denne saken også i 2013 og flere møter med mange nettselskap og vi bare innrømme at det er vanskelig å nå fram også hos myndighetene.  

Tabell 1 energikostnader

Tabell 1 viser kostnaden for energi  etter at det er tatt hensyn til nettleie og frakt i Vestfold samt virkningsgrad for de ulike energikildene. Denne tabellen finner du også på nettsidene (ngfenergi.no) våre under fanen «Statistikk» hvor den vil bli oppdatert hver måned også i det kommende året.

Disse prisene ville gitt det nevnte modelgartneriet i Vestfold en energikostnad på 268 kroner pr m2. Det er 30 kroner mer enn i 2012 og 14 kroner mindre enn i 2011.